Carnaval
Het woord 'carnaval' wordt op twee manieren uitgelegd. Eén uitleg is  dat het komt van de naam "Carrus Navalis",  dat betekent 'scheepswagen' een boot op wielen dus.  De boot op wielen zou zijn gebruikt in optochten en  dat is nog steeds een traditie  (zie foto)
Een tweede uitleg is, dat het woord carnaval komt van "carne levare",
dat betekent 'opruimen of wegnemen van vlees'. Dit zou dan betrekking hebben op
de vastenperiode waarin de rooms-katholieken geen vlees eten.
De lezer mag zijn eigen voorkeur bepalen.Ook de oorsprong van het
carnaval wordt op twee manieren uitgelegd.
De ene uitleg gaat ervan uit dat het van oorsprong een heidens lentefeest is
met vruchtbaarheidsrituelen.
carnaval
Koning Winter moest verdreven worden,
zodat de vruchtbaarheid na de winter terug kon keren. In de middeleeuwen zou de katholieke kerk dit feest gekerstend hebben en opgenomen in de liturgische jaarkalender.
De andere uitleg gaat uit van de katholieke kerk als initiatiefnemer. De kerk zou het feest in de middeleeuwen hebben ingesteld als een soort overgangsritueel, om de drempel naar de veertigdaagse  vasten vóór de Pasen te verlagen.
In beide gevallen word het feest gevierd door zich te vermommen en door het instellen van een spotheerschappij met een eigen hiërarchie. Er wordt een Prins Carnaval gekozen, bij voorkeur uit het 'gewone volk' en deze neemt de be-stuurlijke functie van de plaatselijke overheid over tijdens de drie dolle dagen, zondag, maandag en dinsdag (vastenavond).
Aan deze 'machtsovername' gaat een tijd van voorbereiding vooraf, die begint op 11 november.  Vanaf die dag worden er zittingen georganiseerd, waarop de burgerlijke autoriteiten op de korrel worden genomen en de carnavalsstemming wordt opgebouwd.
Het carnavals getal 11 stamt uit de tijd van Napoleon, toen alle wetten over gekkigheid in 11 artikelen waren  ondergebracht. In Frankrijk bestond het getal 11 al als gekkengetal. Graaf Adolf Van Der Marck uit Kleef schijnt op 11 november 1381 een samenkomst te hebben georganiseerd van 36 edelen, waar hij 10 raadsheren koos. Dit zou de 1e Raad van Elf zijn geweest.
Maar de 11e van de 11e was op de kerkelijke kalender ook om andere redenen een belangrijke datum, n.l. 1e als feestdag van St. Maarten
2e als dag voor het begin van de Driekoningenvasten en
3e zou vroeger 11 november de dag zijn geweest waarop het zakelijk jaar eindigde; de huur- en rechtzaken konden dan worden afgehandeld.

Maar hoe het allemaal ook zij,  carnaval was.., is..  en blijft..   een leuk feest bij. . .
"De Grenskeerlkes" in Glanerbrug

Hoofdsponsors


INFO
Postadres
Secretariaat
GKV  De Grenskeerlkes
Schipholtstraat 89,
7534 CT Glanerbrug

tel:
0654934344

email:
secretaris@degrenskeerlkes.nl
   
website:
https://degrenskeerlkes.nl


instagram


flickr


contact


facebook